Hoeve de Schoor
Monumentaal genieten

Historie

Hoeve de Schoor is een monumentale carréboerderij met een duidelijke Franse architectonische invloed. Uit onderzoek blijkt dat de oudste beschrijving dateert uit de tijd rond 1340. Volgens de archieven werd de boerderij het 'Goed van der Schoor' genoemd.

In Elisabethhof, het streekmuseum in Haelen, hangt een kaart uit 1600 waarop duidelijk te zien is dat de boerderij toen al de carrévorm had. Begin 1800 werd een vergunning verleend voor een jeneverstokerij, gevestigd in het Bakhuys. De restanten hiervan werden gevonden tijdens de restauratie. Wij hebben gedurende een 10 jarige restauratie het Bakhuys getransformeerd tot een sfeervolle authentieke groepsaccommodatie, waarbij gezorgd is voor een geborgen, sfeervolle en monumentale sfeer. 

Hoeve de Schoor had al reeds de provinciale monumenten status, in december 2011 zijn wij bovendien aangewezen tot gemeentelijk monument. De monumentencommissie sprak haar waardering uit voor de instandhouding van het oorspronkelijke karakter van de hoeve. Een mooie kroon op al onze inspanningen!